Sollicitatietips | Partnerwinkels

Hoe worden grootformaat tegels geïnstalleerd?


Hoe worden grootformaat tegels geïnstalleerd?

 

De keramische industrie zet haar technische vooruitgang voort en produceert, in lijn met de trend, steeds grotere tegelformaten met behulp van speciale processen, die vaak ook steeds dunner worden. De klant wil vlakke bekledingen met zo min mogelijk voegen en voegbreedtes, waarvan sommige niet haalbaar zijn. Naast bovengemiddelde expertise vereist dit type installatie speciale kennis, creativiteit en niet in de laatste plaats speciaal gereedschap. Vooral de beoordeling van de ondervloer is een belangrijk criterium, omdat de ondervloer meestal extra geëgaliseerd moet worden om de vlakheid te verbeteren. Naast de ondervloertest die beschreven wordt op p.28, is het belangrijk om te weten dat de toleranties voor vlakheid zoals beschreven in DIN 18202 niet voldoende zijn voor dit type installatie en mogelijk geoptimaliseerd moeten worden door een extra egalisatietoepassing in het wand- of vloergedeelte.

 
Substraatvoorbereiding

1. Controleer de vlakheid van de vloeroppervlakken met een elektrische waterpas of een laserapparaat.
Creëer, indien nodig, voor een betere oriëntatie vaste punten die de noodzakelijke materiaaltoepassing tijdens het egaliseren aangeven en voor een optimale vlakheid zorgen.

Bij calciumsulfaatdekvloeren mag het aanmaakwater van de lijm niet in de ondergrond terechtkomen. Het restvocht mag vóór het leggen niet hoger zijn dan 0,5 CM-%. Breng voor deze ondergrond een epoxyhars primer aan van weber.prim 807 incl. zandstrooien over het gehele oppervlak.

3. in het wandgedeelte kunnen kleine oneffenheden geëgaliseerd worden met een geschikte lijmmortel zoals weber.xerm 858. Voor grotere egalisatiewerkzaamheden wordt het gebruik van weber.plan 818 aanbevolen.

4. voor vlakke oppervlakken is het absoluut noodzakelijk om een extra egaliserende troffellaag van weber.plan 813-10 of weber.plan 813-25 aan te brengen. Raadpleeg voor meer informatie de bijbehorende verwerkingstip.

Priming

Afhankelijk van het absorptievermogen van de ondergrond moet deze worden voorbehandeld met weber.prim 801 of weber.prim 803 .

Voorbereidend werk

1. Voor het boren of snijden van installatieopeningen enz. wordt het gebruik van speciale diamantboren en snijschijven in de juiste afmetingen sterk aanbevolen als een echte verlichting. Indien nodig moeten vooraf geschikte sjablonen worden gemaakt van karton of iets dergelijks.

2 Met steeds grotere formaten wordt het steeds moeilijker om het volledige oppervlak te bevochtigen met een dunbedinstallatie. Daarom is het noodzakelijk om te kiezen voor de gecombineerde legmethode (buttering-floating).
Grotere formaten vereisen een toenemend verbruik van lijmmortel.

Wandinstallatie

Nadat de tegellijm over het hele oppervlak in het wandgedeelte en op de achterkant van het keramiek is gekamd, kan het keramiek in het verse mortelbed van weber.xerm 858 BlueComfort worden geplaatst. Door middel van licht kloppen of aandrukken moet een zo volledig mogelijke bevochtiging worden bereikt.

Vloerbewerking

4. Dunne tegels van groot formaat moeten worden voorzien van een stoffen drager om ze in het vloeroppervlak te kunnen gebruiken. In dit geval wordt de installatie ook uitgevoerd met de buttering-floating methode met weber.xerm 859 F.

Hervatting

1. de bevochtiging tussen tegel en lijmbed moet worden afgesneden met een geschikte draad. Alleen dan kan de reeds gelegde tegel uit het verse lijmbed worden gehaald.

Gewrichten

De voegbreedtes mogen niet te klein zijn door de steeds kleiner wordende voegverhoudingen in de bekleding en mogen niet minder dan 3 mm breed zijn in de hele doorsnede. Indien nodig kunnen bewegingsvoegen worden gevormd met geschikte voeguitzettingsprofielen om visuele redenen.

2. Werk weber.fug 875 F vlak en diep in de voegen met het voegbord. Breng na een paar minuten opnieuw wat voegmiddel aan en trek het oppervlak diagonaal schoon, verwijder overtollig materiaal.

3. de voegen kunnen worden gewassen met een spons of sponsplank. Om waasvorming of achtergebleven mortel te voorkomen, kan een extra reinigingscyclus met schoon waswater nodig zijn.

Verbindings- en bewegingsvoegen moeten elastisch worden afgedicht met weber.fug 880 of 881 . Als alternatief kunnen geschikte profielen worden gebruikt.

Hulpgereedschap

1. Voor speciale installatietypes is ook speciaal gereedschap nodig, zoals: Glazen zuignappen, kniptangen, handdraad, slijpkussens evenals bijbehorende vasthoud- en draagapparaten, enz.

 

PRODUCTEN:

weber.prim 801
weber.prim 803
weber.prim 807
weber.plan 813-25
weber.xerm 858 BlueComfort
weber.xerm 859 F
weber.fug 875 F
weber.fug 880