Sollicitatietips | Partnerwinkels

Waterdicht maken van kelders: een gids

Waterdicht maken van kelders

De buitenmuren van een kelder staan bloot aan speciale belastingen. Er is niet alleen het gewicht van de rest van het huis dat van boven naar beneden komt, maar ook de druk van de omringende grond. De statica van elk gebouw is echter zo ontworpen dat deze belasting meestal tientallen jaren geen probleem vormt, mits goed onderhouden. Het tegenovergestelde geldt voor de derde vijand van onze keldermuren: vocht. Als het gedurende lange tijd delen of zelfs de hele kelder aantast, kan het gevaarlijke schade toebrengen aan de constructie van het gebouw. Daarom is een grondige kelderafdichting van enorm belang. In onze handige bouwchemiegids geven we je nuttige tips en advies over waar je op moet letten!


Wat is kelderafdichting?

Je kelder heeft altijd een gezond binnenklimaat gehad, maar sinds een paar maanden wordt hij steeds vochtiger? Dit is een duidelijk teken dat de waterdichtheid van je kelder niet meer intact is. Om de stabiliteit van je huis te garanderen en nog grotere renovatiewerken te voorkomen, moet je zo snel mogelijk handelen en de structuur opnieuw afdichten. Elke kelderafdichting is echter anders, omdat de omstandigheden meestal sterk variëren. Daarom is het belangrijk om een bouwdeskundige te raadplegen voordat je de renovatiewerkzaamheden plant en begint, om precies te weten te komen wat er in je kelder moet worden gerenoveerd - moet alleen de fundering waterdicht worden gemaakt of ook de vloerplaat. Het is helemaal aan jou om te beslissen of je je kelder door een vakman waterdicht wilt laten maken of dat je het werk zelf wilt doen. We willen je echter aanraden om het werk alleen zelf te doen als je al veel ervaring hebt opgedaan met woningverbetering en vakmanschap.


Redenen voor het waterdicht maken van kelders: nuttig tegen drukkend water en meer

Oorzaken van vochtige kelders waar kelderafdichting wonderen doet

In de meeste gevallen hebben vochtige keldermuren en slechte lucht in de bijbehorende kamers te maken met een ontoereikende of volledig ontbrekende kelderafdichting. De volgende varianten veroorzaken een slecht binnenklimaat en vereisen een grondige kelderafdichting:

Bouwvallig metselwerk

 • Als het bouwweefsel al is aangetast, ontstaan er scheuren en beschadigde plekken waardoor vocht gemakkelijk het metselwerk kan binnendringen.

Bodemvocht

 • Bodemvocht wordt voornamelijk veroorzaakt door neerslag en komt meestal voor op niet-cohesieve en goed gedraineerde grond - bijvoorbeeld op zand, steenslag en grind.

Water persen

 • Water onder druk oefent een bepaalde druk uit op metselwerk en bouwonderdelen. De oorzaak is meestal een verhoogd grondwaterpeil, hoog water, afgedamd achterwater of taludwater.

Capillaire vochtigheid

 • Capillair vocht is voornamelijk grondwater dat van onderaf door de poriën en vertakkingen van de vloerplaat in het metselwerk terechtkomt met behulp van capillaire krachten.

Redenen voor vochtige kelders waar waterdicht maken niet helpt

Maar zelfs als de bestaande kelderafdichting perfect intact is, zijn er redenen waarom kelders vochtig kunnen zijn:

VOCHTIGE MUREN DOOR CONDENSATIE

Keldermuren zijn vaak koud omdat de ruimtes in de grond meestal weinig of alleen voor opslag worden gebruikt. Verwarming in de winter wordt daarom vaak verwaarloosd. Lucht met een hoge luchtvochtigheid verzamelt zich dan vaak in de kelder. Dit vocht zet zich af op de muren, veroorzaakt schade aan het metselwerk en bevordert de vorming van schimmel, zodat schimmelsanering onontbeerlijk kan worden. Je kunt dit verhelpen door het metselwerk regelmatig te luchten en te drogen.

WATERSCHADE DOOR GESPRONGEN LEIDING

Zelfs het waterdicht maken van de kelder kan niet helpen tegen een gesprongen leiding binnen je muren. Nu moet je alleen nog zo snel mogelijk de breuk opsporen, het aangetaste metselwerk goed drogen en opnieuw bepleisteren. Het wordt bijzonder ingewikkeld als een pijp slechts een klein haarscheurtje heeft en al jaren langzaam maar gestaag grote hoeveelheden water in de muren lekt. In dat geval ontkom je niet aan uitgebreide renovatiewerkzaamheden.

NIET-PERSEND WATER

Als de grond rond uw gebouwen zeer doorlatend en vochtig is, spreekt men van niet-drukkend water. Kelderafdichting op zich helpt maar in beperkte mate. Het creëren van extra drainage is essentieel en kan dit alleen maar helpen verlichten.


Een groot aantal opties voor het afdichten van je kelder

Als het vocht eenmaal je kelder en de omringende muren is binnengedrongen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een passende oplossing te vinden. Vooral in het geval van grotere beschadigde gebieden raden we je aan om eerst een grondonderzoeker aan te stellen voordat je de volgende stappen plant. Deze zal je waardevolle inzichten geven in de juiste bodem- en watercondities van de bouwconstructie en je vertellen welke waterdichtingsmethode überhaupt zin heeft. De beschikbare opties worden hieronder in meer detail beschreven.

Horizontale uitschakeling

Kelderafdichting kan echter niet alleen worden onderscheiden door het feit of het binnen of buiten gebeurt. De richting van het binnendringende vocht maakt ook twee verschillende procedures mogelijk: Horizontale en verticale afdichting. Afdichting door middel van een horizontale barrière wordt noodzakelijk zodra het water van onderaf het metselwerk en de vloerplaat binnendringt. Het verplaatst zich via haarvaten en poriën naar boven en daarom wordt deze vochtigheid capillair vocht genoemd. Als er geen stabiele horizontale barrière is geïnstalleerd toen het huis werd gebouwd, kan deze later van binnenuit op de vloer en de muren worden aangebracht. Het afdichten van de kelder met een horizontale barrière kan op verschillende manieren. De populairste zijn de muurzaagmethode, de heipaalmethode, de muurvervangingsmethode, de boorkernmethode, de elektrofysische methode en de injectiemethode.

Verticale uitschakeling

De meeste vochtige kelders hebben last van water dat vanaf de zijkant binnendringt. Dit kan worden veroorzaakt door grondwater of kwelwater. Hierbij geldt: hoe dieper de kelder in de grond ligt, hoe groter de resulterende druk. Een betrouwbare verticale barrière kan helpen tegen deze belasting. Deze wordt het best geïnstalleerd op de buitenmuur van de kelder en bestaat idealiter uit een oppervlakte-injectie of het aanbrengen van een minerale afdichtingsspecie. Maar de verticale barrière biedt ook verschillende mogelijkheden. Hij kan ook worden gemaakt door middel van een witte bak, een bruine bak en een K-bak, of door een bitumenvrije of bitumenhoudende methode.

Afdichting van binnenuit

Is afdichting van buitenaf niet mogelijk omdat er bijvoorbeeld een ander gebouw direct aan grenst, de ruimte tussen de gevel en de erfgrens te klein is of het gewoon niet rendabel zou zijn bij een toch vrij lage belasting? In dit geval kunt u ook kiezen voor een muurbehandeling van binnenuit. Eerst moet de oude pleisterlaag worden verwijderd, daarna kun je beginnen met afdichten. Hier wordt eerst de afdichtingsspecie aangebracht - naar voorkeur na een voorafgaande grondlaag. Na het drogen kunnen oneffenheden worden gecorrigeerd met plamuur, waarna renovatiepleister en een diffusie-open verf worden gebruikt.

Afdichting van buitenaf

Waterdichting van buitenaf is de meest kostenintensieve methode, maar ook de meest effectieve. Maar wat is de procedure voor het waterdicht maken van kelders aan de buitenkant?

De belangrijkste stappen voor het waterdicht maken van een buitenkelder in een zeer beknopte vorm

 

1. keldermuren blootleggen

Verwijder de grond rond het huis. Hierdoor komen de afzonderlijke keldermuren bloot te liggen en wordt het metselwerk schoongemaakt. Dicht eerst alle duidelijk beschadigde plekken en onbedekte voegen. Idealiter moet je ook alle oneffenheden uitvlakken en rechtzetten.

 

2. muurcoating

In de volgende stap breng je de afdichtingsspecie aan en vervolgens een afdichting met een dikke laag bitumen. Kunststofgemodificeerde bitumenemulsies zijn ideaal. Meestal worden twee tot drie lagen aangebracht, maar bij sterke vochtindringing kun je ook extra lagen aanbrengen of zelfs een inlaag aanbrengen (bijv. glasvezelweefsel).

 

3. isolatieplaten plaatsen

Nu worden isolatieplaten bovenop de dikke bitumencoating geplaatst. Ze zijn waterafstotend en bestand tegen druk. Het is belangrijk dat je alle stappen van het waterdicht maken van kelders uitvoert vanaf de onderkant van de vloerplaat tot boven de bovenkant van de normale grond. Dit is de enige manier om een betrouwbare bescherming tegen vocht te garanderen als het correct wordt uitgevoerd.

Kelder waterdicht maken van binnen of van buiten: wat zijn de voordelen?

Ook al is een externe kelderafdichting meestal te verkiezen boven een interne, er zijn ook eigenschappen die in het voordeel spreken van een interne waterdichting. Bij elk project is het de moeite waard om vooraf een afweging te maken: Wat is geschikt, kelderwaterdichting van binnenuit of van buitenaf? Blader door de informatieve vergelijking van de twee varianten en vind de variant die het beste bij je project past!

EigenschappenBinnenBuiten
Kosten Laag Hoger
Tijdsbesteding Laag Hoger
Werkinspanning Hoog Hoger (vanwege de grondwerkzaamheden)
Thermische isolatiewaarde Vermindert Verhoogt
Grondwerken Geen Uitgebreid
Geluidsoverlast Laag geluidsniveau Grondverzet is relatief lawaaierig
Keldergebruik tijdens waterdicht maken Niet mogelijk Mogelijk
Succes Muren droog, metselwerk nog vochtig Muren en metselwerk droog

Zoals je kunt zien, is het zinvol om een kelder zowel van binnen als van buiten waterdicht te maken. Maar aan de buitenkant is het zeker succesvoller en nuttiger. Ook al zijn de kosten en de hoeveelheid werk lager bij de methode op de binnenmuren , het afdichtende effect is slechts oppervlakkig. De kelder is daarna zeker droger en heeft in de toekomst een beter en gezonder klimaat. Het metselwerk achter de behandelde muur blijft echter vochtig omdat er niets is gedaan om het binnendringen van water te voorkomen. Dit vermindert niet alleen de thermische isolatie-eigenschappen, maar kan na verloop van tijd ook leiden tot schade aan de bouwstructuur. In dit geval raden we altijd aan om een kelder van buitenaf waterdicht te maken, als dat financieel en ruimtelijk mogelijk is.


Alles wat je nodig hebt: Materialen en gereedschap voor het waterdicht maken van kelders

Je hebt de volgende materialen voor het waterdicht maken van kelders nodig voor een succesvolle toepassing:

Remmers PBS 2C Bitumen Diklaag

Een bitumen dikke deklaag bestaat uit meerdere lagen van een plastisch gemodificeerde bitumenemulsie. Meestal bestaat de samenstelling uit polymeerbitumen of elastomeerbitumen. Het is bijzonder geschikt voor het waterdicht maken van constructies die in contact staan met de grond.

Productgegevens: 25kg, prijs per kg: € 5,51, installatiediepte > 3 meter in de grond

Waterdicht makende slurries

De afdichtingsspecie wordt gebruikt voor het afdichten van betondelen. Het is ook ideaal voor het repareren van beschadigde plekken. Het bestaat voornamelijk uit cement en is geschikt voor binnen en buiten.

Productgegevens: 25 kg; Prijs per kg: 8.01, Afdichten van betondelen met scheurwijdtebeperking.

Cementmortel

vdw 400 plus cementmortel 25kg | waterdicht, gekleurd €60,40

Koud stopverf

BORNIT Kaltspachtel - Bitumenvuller 6 kg | vezelversterkt €32.00

Waterdicht maken van gebouwen

Schomburg AQUAFIN Bouwafdichting 20 kg | tweecomponenten € 128,05

Beschermings- en drainagemat

maxit san bescherm- en drainagemat 2 meter x 12,5 meter €233,65

 • - Glijden
 • - maskeertape
 • - afdichtingsbanden
 • - Bitumen isolatieplaatlijm
 • - Primerverbinding
 • - Platte beitel
 • - Hamer
 • - Bezem
 • - Bezem
 • - Troffel, vlakspaan en pleisterspaan
 • - Kwast of applicatieroller
 • - Handzaag
 • - Mes
 • - Handspatel
 • - Meethulpmiddelen
 • - Mortelemmer en verfemmer

Voor een buitentoepassing heb je ook materiaal nodig voor het uitgraven van de bouwput, zoals een spade en schop. Daarnaast raden we over het algemeen veiligheidsuitrusting aan, zoals bouwhandschoenen en een veiligheidsbril.


Wat kost het waterdicht maken van kelders?

Eén ding is zeker: kelderwaterdichting brengt altijd kosten met zich mee. Maar met welke investeringen moet je rekening houden bij een eventuele belasting? Op deze vraag kunnen we geen algemeen antwoord geven. Het doen van een geldige uitspraak hangt af van verschillende factoren. Daarom is het onmogelijk om algemene kostenberekeningen te maken. We willen je echter wel een paar voorbeelden geven, zodat je een idee krijgt van wat je kunt verwachten met de respectieve methoden. Elk cijfer is slechts een richtlijn en omvat alleen de kosten van materialen en apparatuur. Uren werk die moeten worden betaald, zijn nog niet meegerekend.

MaatregelKosten
Oorzaak verduidelijking door bouwkundigen Vanaf 200 euro
Horizontale barrière door injectiemethode Vanaf 80 euro per vierkante meter
Horizontale barrière door muurzagen Vanaf 100 euro per vierkante meter
Horizontale barrière door muurvervanging Vanaf 200 euro per vierkante meter
Horizontale barrière door middel van heipalen met traanplaatmethode Vanaf 70 euro per vierkante meter
Horizontale barrière door boorkernmethode Vanaf 350 euro per vierkante meter
Horizontale barrière door elektrofysische methode Vanaf 350 euro per vierkante meter
Kelder waterdicht maken van buitenaf met bitumen dikke coating Ca. 450 euro per strekkende meter
Kelderafdichting en isolatie van binnenuit Vanaf 80 euro per vierkante meter

Instructies: Zelf de kelder waterdicht maken

Wilt u het waterdicht maken van uw kelder in eigen hand nemen? Bauchemie ondersteunt u hierbij! Wij bieden u allerlei hoogwaardige materialen en gereedschappen. U vindt dus precies wat u nodig heeft - tegen de gebruikelijke eerlijke prijs! Daarnaast hebben we handige instructies en toepassingstips voor u opgesteld: